Δείτε

ΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)

Mοιραστείτε στα μέσα

Ο Χάρης Μελετιάδης είναι καθηγητής στο Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (τμήμα Κοινωνιολογίας) από το 2009.
Διετέλεσε καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής (professeur invité) στο Université Paris V, René Descartes (CNRS/INRP) στο Παρίσι.

Έχει εργαστεί ερευνητικά και έχει αναλάβει διδασκαλία σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, Paris IV-Sorbonne, École de Hautes Etudes en Sciences Sociales, Université Catholique (Jules Verrnon), Cambridge, Northern Illinois University (De Kalb), όπου και διακρίθηκε (distinguished teacher).
Είναι ιδρυτής και Διευθυντής του «Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Παιδείας και του Πολιτισμού» στο Πάντειον Πανεπιστήμιο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, μέλος της επιτροπής του GreekLit για την προώθηση στη διεθνή εκδοτική αγορά του ελληνικού βιβλίου και εταίρος στην Εταιρεία των Φίλων του Λαού.
Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, (βραβείο Διονυσίου Κόκκινου για το έργο του «Αναγεννησιακές τάσεις στη νεοελληνική λογιοσύνη: Νικόλαος Σοφιανός»).
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (15ος αιώνας μέχρι σήμερα).

Έχει μελετήσει ιδιαιτέρως τον ευρωπαϊκό φιλελληνισμό, την πολιτισμική ιστορία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη και στη Μικρά Ασία, την πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και τις πολιτισμικές αναπτύξεις μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.
Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες του περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη στο περιβάλλον των πόλεων σε συνδυασμό με το ρόλο της παιδείας και του πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνιολογία της βιώσιμης ανάπτυξης.
Μέσω του Εργαστηρίου για την Κοινωνιολογία της Παιδείας και του Πολιτισμού έχει οργανώσει διεθνή συνέδρια με διάφορα θέματα και έχει αναλάβει ποικίλες επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις για την αειφορία και το πράσινο αστικό περιβάλλον. Είναι εκπρόσωπος του Παντείου Πανεπιστημίου στο «Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο «Δίκτυο Αειφορίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων» του Υπουργείου Παιδείας.
Σχεδιάζει ως επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικά έργα σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό σε αστικά περιβάλλοντα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο