Δείτε

Mοιραστείτε στα μέσα

Φ. Χατζηαθανασιάδου: «Η δημοτική Αρχή δεν υπέβαλε αίτηση για να εισπράξει 3,5 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας»

Την έκπληξη της εκφράζει με παρέμβασή της η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Φαίνη Χατζηαθανασιάδου για το ότι «η δημοτική Αρχή δεν υπέβαλε αίτηση για να εισπράξει 3,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια».

Παράλληλα, η επικεφαλής της παράταξης ΠΡΑΞΗ αναφέρεται και στη μελέτη του ΣΒΑΚ προσθέτοντας μεταξύ άλλων «ας ελπίσουμε να μη μείνει στα συρτάρια». Στη συνέχεια η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου ασκεί κριτική στη διοίκηση επισημαίνοντας «αντί η Δημοτική Αρχή να εισπράξει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση σε όσους υπέβαλαν μελέτες και αιτήσεις σκοπεύει να ξεκινήσει εργολαβία οδοποιίας, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στον δήμο με χρήματα των δημοτών».

Αναλυτικά η παρέμβαση της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου:

Τελικά μήπως εμείς στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού ζούμε στον τέλεια ασφαλτοστρωμένο δήμο με ανύπαρκτες λακκούβες;

Έκπληξη μας έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η δημοτική Αρχή δεν υπέβαλε αίτηση για να εισπράξει 3,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια.

Το πρόγραμμα ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Ιούλιο με πρόσκληση μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022, προς όλους τους δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων,  να υποβάλλουν μελέτες, με στόχο να κατασκευάσουν ασφαλείς δρόμους, διαβάσεις αλλά και να προσθέσουν φωτισμό στα επικίνδυνα οδικά σημεία των πόλεων τους.

Μάλιστα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στη Δημοτική Αρχή ότι έχει στα χέρια της μια μελέτη  του ΣΒΑΚ(ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) και αυτή θα διευκόλυνε πολύ τη διαδικασία για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την ξέχασε; Ας ελπίσουμε να μην παραμείνει στα συρτάρια ως ακόμη μια μελέτη. Η χρηματοδότηση για την ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ από το υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται στο 100% και για αυτό τον λόγο η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων υπέβαλε αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Φυσικά όλοι οι γειτονικοί δήμοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, πλην του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού μαζί με άλλους 4 δήμους στην Αττική που δεν κατέθεσαν αίτηση!

Προφανώς ο δήμαρχος πιστεύει ότι όλοι οι δρόμοι του δήμου είναι φωτεινοί και ασφαλείς, δεν έχουν επικίνδυνα σημεία, δεν χρειάζονται πεζοδρόμια και διαβάσεις έξω από σχολεία και εκκλησίες και το σημαντικότερο δεν έχει ανάγκη τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που θα του έδινε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο αντί η Δημοτική Αρχή να εισπράξει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση σε όσους υπέβαλαν μελέτες και αιτήσεις σκοπεύει να ξεκινήσει εργολαβία οδοποιίας, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στον δήμο με χρήματα των δημοτών!

Συνεπάγεται «λεφτά υπάρχουν» άρα που να …τρέχουμε για προγράμματα και άλλα

συναφή, ξοδεύουμε από τα δικά μας. Εν κατακλείδι η Δημοτική Αρχή προτίμησε να ξοδέψει εκατομμύρια ευρώγια δρόμους από τα ταμεία του δήμου αντί να τα πάρει από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έτσι στη σελίδα του δήμου Φιλοθέης Ψυχικού δεσπόζει ο διαγωνισμός του δήμου για έργα ασφαλτόστρωσης συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος όμως διαβάσει τον διαγωνισμό θα διαπιστώσει, ότι το έργο μελετήθηκε πέρυσι, δημοπρατήθηκε στο τέλος του 2022 και θα τελειώσει το 2024 σύμφωνα με το δικαίωμα αποπεράτωσης που έχει ο ανάδοχος του.

Με λίγα λόγια το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άνοιξη προς καλοκαίρι και φέτος ο ανάδοχος μπορεί να εκτελέσει μέχρι 600.000 ευρώ και μετά από δύο χρόνια να έχει ολοκληρώσει. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ένα τέτοιο έργο θεωρείται μικρής κλίμακας και κανονικά δεν θα έπρεπε να δοθεί τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο στην ολοκλήρωση της εργολαβίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες μια μεσαία τεχνική εταιρία (πτυχία β΄ γ’ τάξης), με δικό της εξοπλισμό, το έργο αυτό μπορεί να το ολοκληρώσει μέσα σε δύο  μήνες αλλά στον δήμο του «Προάστιου Πρότυπου» του δημάρχου μας, μπορεί σε δύο χρόνια.

Τέλος καλό είναι να γνωρίζουν οι δημότες  τον ανάδοχο και την έκπτωση που έδωσε για να πάρει το έργο. Θα επανέλθουμε, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου για το συμφέρον των δημοτών και του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο