Δείτε

Mοιραστείτε στα μέσα

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ;

Πως η Δημοτική Αρχή υποτιμά τους δημότες, υποβαθμίζει την περιουσία μας και το φυσικό τοπίο.

Όλοι όσοι ζούμε στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού νιώθουμε ευγνώμονες, γιατί ο δήμος μας είναι από τους πιο προνομιούχους, έναντι άλλων δήμων στην Αττική.

Δεν θυμίζει σε τίποτε αστικό περιβάλλον αλλά μοιάζει με ένα απέραντο πάρκο, με τα πολυάριθμα αλσύλλια και τους πυκνά δενδροφυτεμένους δρόμους, που δημιουργούν πνεύμονα ζωής για όλο το λεκανοπέδιο, ενώ τα χαμηλά σε ύψος κτήρια σου επιτρέπουν να βλέπεις τον γαλάζιο ουρανό και όλα αυτά λίγα μόλις λεπτά από την οχλαγωγία της Αθήνας.

Ιδιαίτερα το Ψυχικό και η Φιλοθέη διακρίνονται για την πλούσια αστική βιοποικιλότητα, την αραιή δόμηση, τις εντυπωσιακές διατηρητέες μονοκατοικίες, που μέχρι χθες αντιστέκονταν στην επέλαση σύγχρονων ογκωδών οικοδομημάτων, διατηρώντας το χαρακτήρα της κηπούπολης και στοιχεία γειτονιάς για τους κατοίκους τους.

Όλες οι δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα έδωσαν αγώνες για να εμποδίσουν τις αυξήσεις των συντελεστών δόμησης και ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας δίνονταν αυξήσεις στο δήμο μας μείωναν το συντελεστή από 1% σε 0,80 και τελικά το 1981 σε 0,60 μέσα από την κατοχύρωση των προεδρικών διαταγμάτων του 1979 και του 2013, αλλά και του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Νέου Ψυχικού.

Αλλάζει ο συντελεστής δόμησης

Η σημερινή δημοτική αρχή δυστυχώς επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά στην επέλαση του οικοδομικού οργασμού που συντελείται με την κατασκευή οικοδομικών τερατουργημάτων, τα οποία καλύπτουν κάθε σπιθαμή Γης του οικοπέδου, φθάνοντας σε συντελεστή δόμησης 1,04, εκτείνονται δε καθ´ ύψος πέρα των επιτρεπόμενων ορίων, από το σχέδιο πόλεως ή και το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό κάνοντας χρήση των καταστροφικών για το δήμο μας διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2020.

Ασυγχώρητη Αδράνεια

Η δημοτική αρχή άφησε δύο (2) ολόκληρα χρόνια να περάσουν άπρακτα δίνοντας το χρόνο στις κατασκευαστικές εταιρείες να εκδώσουν πάνω από 100 οικοδομικές άδειες, καθόλα επιβαρυντικές για το δήμο και οι περισσότερες να ολοκληρώσουν τις ογκώδεις κατασκευές τους.
Εκείνες βέβαια θα επωφεληθούν οικονομικά στο έπακρο σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της αισθητικής αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της κηπούπολης, του οικιστικού ιστού, της φέρουσας ικανότητας της πόλης και τελικά των δημοτών.

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε μόλις πριν λίγες ημέρες να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση, σύμφωνα με την οποία ζητά από την πολεοδομία του δήμου Φιλοθελης-Ψυχικού να μην εφαρμόζει το νόμο και τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Αναρωτιόμαστε ως δημότες, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας Φιλοθέης-Ψυχικού αν τελικά θα παρανομήσουν έχοντας στα χέρια τους μόνο μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ρητά αναφέρει ο νόμος ότι οι διατάξεις του Ν.Ο.Κ. υπερισχύουν των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, όπως αποφάσεων και πράξεων Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναρωτιόμαστε επίσης, η δημοτική αρχή επέδειξε μέγιστη αδιαφορία ή εγκληματική αμέλεια από το 2020 μέχρι σήμερα, ενώ υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες δημοτών, όταν ακόμη αυτά τα κατασκευαστικά τερατουργήματα βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της κατασκευής τους.

Σήμερα η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί το πρόσχημα ότι η πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής δεν τους έδινε στοιχεία.

Άγνοια νόμου ή αδιαφορία;

Γνωστός Κατασκευαστής που συμβουλευθήκαμε, μας ενημέρωσε ότι κάθε οικοδομή επί ποινή προστίμου αναρτά τον αριθμό αδείας στην πρόσοψη της υπό ανέγερση οικοδομής. Η πολεοδομία που υπάγεται ο δήμος κοινοποιεί στο δήμο κάθε οικοδομική άδεια που εκδίδεται και αφορά τον συγκεκριμένο δήμο.

Ακόμη και αν η πολεοδομία, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, δεν τους έδιδε τα στοιχεία που ζητούσαν, πάρα πολύ απλά μπορούσαν να κάνουν χρήση του διαδικτύου, να εισέλθουν στον ιστό της ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής και να εκδώσουν όλα τα έγγραφα όπως το έντυπο αδείας, το τοπογραφικό, το διάγραμμα δόμησης.

Θα έπρεπε λοιπόν να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία για να σταματήσει την ανεξέλεγτη δόμηση σε βάρος της ιδιαίτερης οικιστικής φυσιογνωμίας του δήμου και κατ´επέκταση των δημοτών.

Να ζητήσει αναστολή εργασιών και να προβεί σε προσφυγές όπου χρειάζεται για να τροποποιηθεί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Ο Νόμος 4067/2012 λέει στην παράγραφο 5α) οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις κατισχύουν των γενικών διατάξεων που περιέχονται στον παρόντα νόμο.

Στις αλλαγές του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού , συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 15 παρδ) : Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις καθορισμού μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους από πάσης φύσεως διατάγματα, εφόσον δεν περιέχεται ρητή αντίθετη πρόβλεψη σε αυτά.

Αμμελητί-χωρίς την καθυστέρηση των δύο χρόνων- η δημοτική αρχή, λοιπόν, πολύ πριν την έκδοση του νόμου ακόμη και στο στάδιο της διαβούλευσης, αλλά και μετά την έκδοση του νόμου, το 2020, όφειλε να εγείρει γραπτές αντιρρήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δεν αποδέχεται τους όρους δόμησης, γιατί στα δήμο μας τα προεδρικά διατάγματα και οι ειδικοί όροι δόμησης που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και το Γ.Π.Σ. των Δημοτικών Κοινοτήτων κατισχύουν του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Τώρα προβαίνει απλά σε μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, για τα μάτια του κόσμου, όπως λέει ο λαός, ενώ αδράνησε και τελικά παρέλειψε να προβεί σε όλες τις παραπάνω ενέργειες για να προασπίσει την οικιστική φυσιογνωμία του δήμου.

Για άλλη μια φορά υποτιμά τους δημότες!

Οι δημότες χρειάζονται μια δυναμική δημοτική αρχή να αγωνίζεται σθεναρά σε κάθε είδους συμφέροντα για να παραμείνει ο δήμος αυτός ευλογημένος τόπος και ελκυστικός για τις νέες γενεές!

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΠΡΑΞΗ-Υποψήφια Δήμαρχος
τ.Πρόεδρος Κοινότητας Ψυχικού
Ανεξάρτητη Σύμβουλος Κοινότητας

Μετάβαση στο περιεχόμενο